Blog

Početno pisanje brojeva

‚‚Pisanje je važna veština koja zajedno sa čitanjem jeste osnov školovanja. Ukoliko dete ima teškoće sa pisanjem i/ili čitanjem kako razredi odmiču sve je teže savladati gradivo. U prvom razredu se posvećuje najviše pažnje ovim veština, ali opet najviše pažnje se posveti pisanju slova, odnosno reči i rečenica, manje pažnje je usmereno na pisanje brojeva.

 

Brojevima su deca izložena od najranijeg uzrasta, a istraživanja pokazuju da deca i pre druge godine pokazuju interesovanje i razumevanje za zabrajanje. Iz tog razloga često viđamo na igračakama za decu brojeve i skupove koji odgovaraju tim brojevima. Kada dete pokaže interesovanje za brojeve potrebno je podržati tu zainteresovanost učenjem kroz igru.

Jedna od aktivnosti učenja kroz igru jeste kreativno pisanje, jer ne moramo pisati samo po papiru 🙂

  • Slani brojevi – na beli papir ispišite brojeve tečnim lepkom (najbolje je koristiti beli lepak za papir), pre nego što se lepak osuši pospite po njemu so. Višak soli otresite sa papira. Sledeći korak su vodene boje, izaberite omiljene boje i četkicom polako tapkajte po soli koja je zalepljena na papir. Dok bojite imenujte brojeve.
  • Brojevi u pesku – sipajte u dublji poslužavnik dekorativni pesak (možete koristiti i palentu). Pokažite detetu kako može da napiše broj prstom u pesku. Pitajte da proba da napiše isto.
  • Tabla sa brojevima za pisanje – drvena tabla sa brojevima i vodilicom jeste još jedan način za početno upoznavanje sa brojevima:

U vodilicu dete može da prati kako se pravilno pišu brojevi, bez da ima pritisak da će pogrešiti ili da mora da piše olovkom ( pojedina deca na ranom uzrastu mogu imati odbojnonst prema olovci). Ukoliko je teško da piše vodilicom, možete probati sa “pisanjem” prstom.

Kada pažnja opadne tu je beskonačna osmica (jedna od vežbi iz Brain gym-a), koja služi za opuštanje i vraćanje koncentracije.

Ovu igru možete povezati i sa pisanjem po pesku, tako što će dete prvo proći prstom preko broja na tabli, a zatim pokušati da imitira taj pokret na pesku. Nakon što savlada pisanje po nekonvencijalnom materijalu, možete probati sa pisanjem po papiru ukoliko dete pokaže interesovanje za tu aktivnost, a onda i i crtati skupove predmeta i bića koji pripadaju napisanom broju.

Deca na ranom uzrastu najlakše uče kroz igru, putem čula dodira i vida što sve navedene igre i podržavaju. Negujete radoznalnost i pratite detetova interesovanja, bez obzira na uzrast deteta i što po nekoj tabeli možda nije vreme da ta aktivnost bude interesantna. Sve aktivnosti se mogu prilagoditi detetovom uzrastu i sposobnostima uz malo truda.‚‚

Početno pisanje brojeva