Blog

Praćenje pokreta pogledom – zašto je važno razvijati koordinaciju oko-ruka -Pitajtedefektologa.com

Ukoliko čitate moje tekstove mogli ste primetiti da jako često naglašavam da se uz pomoću neke igre ili aktivnosti može stimulisati ova sposobnost.

Šta je koordinacija oko-ruka?

Vizuelno motorna koordinacija tj. koordinacija oko-ruka je sposobnost da prilikom obavljanja određene aktivnosti možemo istovremeno koristiti čulo vida i ruku. Uporešteno rečeno ova spobonost nam omogućava da korišćenjem informacija koje smo dobili putem očiju usmeravamo pokret.

Ovo jeste složena aktivnost jer zahteva upotrebu dva kanala u isto vreme i može biti izazovna za decu koja imaju npr. problem sa pažnjom.

Uz pomoć koordinacije oko-ruka koristeći čulo vida usmeravamo pažnju na stimulus koji dalje šalje informaciju u mozak pomoću koje možemo da shvatimo gde se nalazi naše telu u prostoru, ali i da znamo na koji način da napravimo pokret da bismo izvšili neki poket i uradili određeni zadatak (ona nam omogućava da kontrolišemo, koordinišemo i usmerimo pokret). Počinje da se razvija oko 3. meseca života deteta kada bebine ruke dođu u prostor ispred očiju i onda počinje da se igra sa svojim rukama. A dalji razvoj pomaže u razvoju fine motorike, kasnije i grafomotorike, propriocepcije, motoričkog planiranja i vizuelne percepcije.

Važno je propratiti da li dete prati pogledom ono što radi je od ranog uzrasta.

Deca koja imaju slabije razvijenu koordinaciju oko-ruka u većini slučajeva imaju problema u savladavanju životnih veština, ali i pisanja i čitanja.

 

Stimulacija razvoja koordinacije oko-ruka se najbolje razvija kroz igre:
  • bacanja i hvatanja lopte,
  • prespipanja iz jedne posude u drugu,
  • ubacivanjem žetona u kasicu,
  • lepljenjem kolaž papira ili nalepnica na određeno mesto,
  • provlačenjem pertli kroz otvore.
Jedna od igačaka koje imaju za cilj stimulaciju ove sposobnosti jeste drveno DUGME, koje je većih dimenzija i postavljeno je uspravno.