Blog

5 pozitivnih efekata ljuljanja

Igra koja  nikad ne dosadi. Može proći 100 godina, 1000 novih igara se može roditi, ali ljuljanje će večno biti  omiljena igra za svako dete. U stvari, ne samo za decu. Ljuljanje smiruje i nas odrasle osobe, pomislite samo na krevet za ljuljanje.  Znate zašto?

Na kraju članka ćete saznati!

1.Razvija se ravnoteža.

Ljuljanje se sastoji od stalnog ‚‚traganja‚‚  za ravnotežom, zatezanje određenih mišića i istovremeno opuštanjem drugih mišića. Ljuljanje  poboljšava ravnotežu, osećaj za prostor, osećaj za ritam i koordinaciju kretanja.

2. Pisanje i razvijanje veštine čitanja.

Istraživanja pokazuju, da deca, koja se više ljuljaju u ranom dečijem dobu monogo  lakše nauče čitati i pisati. Razlog je  što ljuljanje  jača odnos između dve hemisfere  i poboljšava sposobnost razmišljanja deteta.

3. Samo opušteno!

Ljuljanje  kao ritmički pokret pomaže u prevazilaženju teškoća, strahova i napetosti, omogućavajući deci da se opuste dok se ljuljaju.

 

4. Vežbanje tela.

Ljuljanje je  odlična vežba, dok se ljuljaju sami, razvijaju se skoro svi mišići celog tela, i deca nauče da koordiniraju svoj mišićni rad.

5. Razvijenija fina motorika ruke.

Fina motorika dece koja se puno ljuljaju je mnogo razvijenija od dece koja se manje ili ne ljuljaju.  Ovo je isto posledica jake veze između dve hemisfere.

 

Odakle su svi ovi  pozitivni efekti ljuljanja?

Pozitivni psihološki efekti ljuljanja su očigledno rezultat perioda provedenog u materici, jer je naše prvo i odlučujuće iskustvo kontinuirano ljuljanje u materici. Ljuljanje i ljuljanje izvan  materice takođe nam donosi osećaj sigurnosti i smiruje . U slučaju dece, to je sasvim jasno, ali se i kod odraslih može primetiti da se u slučaju nekog psihološkog problema unutrašnja napetost oslobađa sa  ljuljanjem. Blaža verzija, ali ima  efekat oslobađanja od napetosti  je  kada prekrižimo naše noge, pa ih ljuljamo.

Sve ovo pokazuje da je ljuljanje jedna od najjednostavnijih razvojnih igara i da ima niz pozitivnih efekata, pored toga što je zabavno i ohrabrujuće.

Ljuljajte se više kod kuće, u vrtiću  / školi i na igralištu!

Zar još nemate ljuljašku kod kuće?

Pogledajte kod nas!